Let's make waves

Samenwerken, een nieuw tijdperk
Met de snel veranderende maatschappij, nieuwe generatie medewerkers en veranderende behoeftes van klanten, staan we aan de vooravond van een nieuwe manier van samenwerken binnen organisaties.

Reinventing Organizations, Frederic Laloux
Frederic Laloux geeft in zijn boek Reinventing Organizations een mooi overzicht van hoe we afgelopen eeuwen samenwerken, afhankelijk van de veranderende maatschappij. In de laatste 100 jaar is de maatschappij door snelle technologische veranderingen opnieuw verder ontwikkeld maar de manier waarop we samenwerken stamt nog uit de begin 19e eeuw.

Na de 2e wereldoorlog was de manier waarop we werken vanuit de industriële revolutie erg effectief: focus op efficiëntie en winst, piramide organisatiestructuur, scheiding in denkwerk en uitvoerend werk.

Maar snelle (technologische) ontwikkelingen, concurrentie en nieuwe generaties vragen om wendbaarheid, minder bureaucratie en snellere innovatie (minder processen en hierarchie), meer autonomie bij de mensen die dicht bij de klant staan om sneller op de klantvraag in te spelen, werken vanuit een purpose (iets bijdragen).

Toekomstig werkgeverschap
Inmiddels zie je de laatste jaren al veel initiatieven en voorbeelden op dit vlak: agile werken, zelfsturing, focus op duurzaamheid, leiderschap vanuit vertrouwen, autonomie van medewerkers. En zijn er inmiddels ook al tal van voorbeelden van bedrijven die op een andere manier georganiseerd zijn en niet zonder succes.

Het boek van Laloux is een aanrader voor als je meer wil weten over de ontwikkelingen van samenwerken en hoe het in de toekomst anders kan en in mijn ogen moet om betrokken medewerkers en tevreden klanten te realiseren en succesvol te blijven.